Keittiön suunnittelu

Syksyn saapuessa ulkona vietetty aikamme vähenee ja tulee aika panostaa kotona sisätilojen viihtyvyyteen ja toiminnallisuuteen. Tässä keskeisimmässä roolissa on keittiö.

Uuden keittiön suunnittelu lähtee tarpeesta parempaan säilytystilaan, ergonomisempaan työskentelyyn, uudenaikaisempiin ja toisenlaisiin kodinkoneisiin, nykyaikaisempaan tyyliin sekä materiaaleihin. Meillä kaikilla on omat syymme ja tarpeemme keittiön uudistamiseen ja uuden keittiön suunnitteluun.

Liikkeelle voidaan lähteä vaikka kartoittamalla erilaisia säilytysratkaisuja ja säilytystä helpottavia mekanismeja.

Komerot

Keittiössä on harvemmin tilaa useille komeroille tai jopa komeroseinälle. Silloin kun sitä on, niin komeroihin on tarjolla mekanismeja jotka tuovat tavarat käsiemme ulottuville.

Yksi tunnetuimmista komeromekanismeista on apteekkikomero. Tässä komerossa koko sisältö vedetään oven mukana ulos, säilytettävän sisällön ollessa viidellä eri tasolla joita voi kätevästi käyttää molemmin puolin kaappia. Apteekkikomero on kätevä esimerkiksi silloin kun leivotaan tai laitetaan ruokaa ja tarvittavat tarvikkeet pidetään esillä käytön aikana, komeron sisältö ulosvedettynä. Kun tavaroita ei enään tarvita, voidaan kaappi työntää kiinni ja kaikki on taas siististi paikoillaan.

Lisätietoja apteekkikomeron mekanismista (linkki)

Toinen tehokas säilytysratkaisu komerossa on Tandem-mekanismi. Tämä soveltuu hiukan leveämpiin 50 ja 60cm komeroihin. Tandem-komerossa osa hyllyistä on kiinni ovessa ja loput tulevat kaapin takaosasta ulospäin käännettäessä ovea saranoilla auki.

Lisätietoa Tandem komeromekanismista (linkki)

 

 

 

Kolmas komerosäilytys on sisälaatikkokomero. Tässä komeromallissa komero varustellaan vetolaatikoilla jotka on vedettävissä yksitellen ulos oven takaa. Laatikot voivat olla korkeita sekä matalia ja niiden määrää voi muuttaa. Sisälaatikoita saa 40, 50, 60, 80 ja 100cm leveisiin kaappeihin.

Alakaapit

Keittiön alakaapit työtason alla on kätevintä varustaa vetolaatikoin. Laatikoista saadaan yksi kerrallaan vedettyä sisältö käden ulottuville. Laatikoiden leveys on 10cm välein 30-100cm. Laatikoston leveyden valintaan vaikuttaa käytettävissä oleva tila ja säilytystarve. Laatikoista saa useita eri korkeuksia. Matalan laatikon sisälle saadaan lokeroita ruokailuvälineiden ja työvälineiden säilytykseen, maustepurkkien säilytykseen sekä muita varusteita, kuten kelmu/folio teline leikkurilla.

Korkeissa laatikoissa voidaan säilyttää lautasia ja kulhoja. Tähän käy hyvin 60 ja 70 leveät laatikot. Kapeammissa laatikoissa menee tehokkaasti ruokailuvälineet, kauhat ja kapustat. Leveät laatikot ovatkin tehokasta varastointia kuivatarvikkeille, kattiloille, pannuille ja isoille astioille.

 

 

Alakaapeista tärkeitä on myös nurkkakaapit, silloin kun keittiö ei ole pelkkiä suoria kalusteseiniä. Nurkkakaappi voi olla pelkällä hyllylevyllä varustettu, mutta pyöriteltävällä tai ulos vedettävällä mekanismilla kaapin sisältöön pääsee paremmin käsiksi. Pyöriteltävässä ns. karusellihyllyssä on kaksi hyllytasoa joita voi pyörittää L-mallisen kulmakaapin oviaukossa. Tällaisessa kaapissa on kaksi ovea 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden. Ulosvedettävä hyllymekanismi tulee yhden oven takaa ja kaappi on suora malli josta n. puolet menee piiloon viereisen seinän kaappien taakse ja näkyville jäävässä reunassa on ovi.

Allaskaappi on yleensä myös roskiskaappi. Allaskaapin minimileveyden määrittelee valittu altaan koko ja kaapin leveys ratkaisee millaiset jätevaunut ja sankovaihtoehdot kyseiseen kaappiin voidaan varustaa. Jätevaunu liukuu laatikon omaisesti vedettäessä oven mukana ulos. Vaunussa on valinnan mukaiset sangot jotka voi nostaa pois siivouksen ajaksi. Jätevaunun taakse jätetään riittävä tila vesi ja viemäriputkia varten josta ne voidaan tuoda ylös altaalle.